Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 11/7/2008
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Maria TOADER
Titlul articolului: Amprentarea rromilor din Italia, pusă la zid de Parlamentul
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.gandul.info/actualitatea/amprentarea-rromilor-din-italia-pusa-la-zid-de-parlamentul-european-video.html?3927;2770586


Numele cotidianului

Articolul:

Amprentarea rromilor din Italia, pusă la zid de Parlamentul European - VIDEO

de Maria TOADER | 11 IULIE 2008

* Eurodeputaţii români, printre iniţiatorii rezoluţiei care solicită Romei să renunţe la măsura discriminatorie

1 foto 0 audio 0 video 0 alte fisiere

Amprentarea rromilor din Italia, pusă la zid de Parlamentul European

Italia discriminează rromii. Aceasta a fost concluzia critică a forului legislativ european, care a solicitat, ieri, autorităţilor de la Roma să renunţe la controversata decizie de amprentare a nomazilor, chiar dacă oficialii italieni mascau această formă de xenofobie sub forma unui recensământ.

În cadrul rezoluţiei votate ieri de plenul Parlamentului European, eurodeputaţii le mai cer italienilor să nu utilizeze amprentele deja colectate şi să aştepte evaluarea Comisiei Europene a măsurilor propuse, care ar putea fi gata până la sfârşitul lunii în curs. Europarlamentarii nu s-au ferit însă să transmită un avertisment Romei, subliniind că orice formă de continuare a amprentării, dar şi a folosirii datelor constituie un act de discriminare directă pe criterii de rasă şi origine etnică (interzis de articolul 14 din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale).

COPIII RROMI, UN PUNCT „FIERBINTE”

Legislativul European a „urecheat” autorităţile de la Roma şi pentru faptul că discriminează, practic, cetăţeni europeni, făcând o distincţie clară între nomazi şi restul europenilor, care nu sunt supuşi unor proceduri asemănătoare. PE a invocat şi protecţia copiilor, dar şi drepturile lor fundamentale, denunţând tratarea lor ca pe nişte infractori. Statele membre sunt invitate să îşi revizuiască şi să abroge legile şi politicile care discriminează persoanele de etnie rromă pe criterii de rasă şi origine etnică, direct sau indirect.

maria.toader@gandul.info

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.